Salut.
Pentru ca vad peste tot prin mass-media problema antenelor 5G, începând cu ascunderea și pana la cât de periculoase sunt, m-am gândit sa scriu câteva detalii tehnice pentru a înțelege mai bine ce se întâmpla.
Vodafone implementează in România 5G la frecventa de 3.5GHz. Puterea de emisie este aceeași cu 4G. (revin cu detalii în zilele următoare)
In Romania, 4G funcționează la frecventa de 2.6GHz.
Ca și comparație, o antena de satelit in banda Ka funcționează pe frecvente de 20-24GHz.
De menționat aici ca toată puterea satelitului este direcționată spre receptori si astfel suntem “bombardați” cu tot traficul făcut de orice antena satelit.
Exemplu: Un norvegian vrea sa asculte melodia “Nothing else matters” de la Metalica pe Youtube. Traficul asociat, sa zicem: 200Mb, va fi transformat in frecventa și trimis de satelitul EutelSat 9A, pe Spotul 39, către toată Europa, pentru a fi recepționat de antena norvegianului. Practic, orice constănțean poate “primi” melodia sub forma de frecventa direct în balconul lui fără sa fie întrebat.
Sa revenim la GSM si noul 5G. Am luat un telefon si am verificat frecventele pe partea de 5G.
Telefonul ales este un Samsung Galaxy S10 5G. La frecvente regăsim:
– 5G band 78(3500); NSA/Sub6
- Banda 78 e clar ce înseamna ( 3.5GHz). Mai multe detalii aici.
- NSA/sub6 – adică non-standalone în frecvențe mai mici de 6GHz
Si cu asta am exclus acele frecvente foarte înalte și foarte periculoase.
Cu alte cuvinte, singurul care “te prăjește” sigur în timp este telefonul pe care tu l-ai cumpărat, îl ții în buzunar și nu stâlpul de antene din cartier. Sau, mai sigur, te prăjește un router Tp-Link ce toți îl cumpără pentru ca e ieftin dar care nu respectă nici o norma pe partea de emisie. Noile routere cu funcția AC au frecventa de emisie 5GHz. Mai multe detalii aici
Sa revenim la telefonul mobil. Am demonstrat mai sus ca telefonul folosește frecvente de pana la 6GHz și are aceeași putere ca tehnologia 4G. Pana aici sper ca e totul clar.
Acum gândiți-vă ca telefonul este un echipament de emisie-recepție. Ca sa funcționeze, telefonul trebuie sa emită cu putere ca sa ajungă la antena de pe stâlp. Ținând cont ca telefonul nu are antenă externă, el va emite cu o putere și mai mare decât antena receptor.
https://m.youtube.com/watch?v=Lsr2yyl31js